EGYÉNI KONZULTÁCIÓ

Munkám során főként hangulatingadozással, félelmekkel, szorongással, döntési nehézségekkel, önbizalomhiánnyal, nehéz élethelyzettel, munkahelyi vagy személyközi konfliktusokkal küzdő felnőttekkel foglalkozom.

A terápiás folyamat során a hozott problémához és a kliens személyiségéhez igazodva integratív szemléletben dolgozom:aktív-analitikus keretben gondolkodva, alkalmazva az autogén tréning által elért módosult tudatállapotot, a szimbólumterápia, az irodalomterápia, különböző kognitív technikák, illetve a tranzakcióanalízis eszköztárát szükség szerint ötvözve.

Az egyéni terápia célorientált, időhatáros, fontos a változás elérése. Személyre szabottan mélyül el, kiindulva a szenvedést okozó tünet mögött meghúzódó diszfunkcionális működésmódok, személyiségvonások feltárásából, majd ezek korrekciójával cél az életben való kompetencia megerősítése. A cselekvő én mozgósításával a változás szükségszerűen viselkedésváltozással is jár.

A közös munka során a jelenben szerzett tapasztalatok elemzésével és feldolgozásával foglalkozunk.A múlt feltárása eszköz a jelen megértéséhez a tervezhető jövő érdekében. A hatékonyabb működés érdekében fontosnak tartom:

  • a különböző készségek megerősítését,
  • konfliktuskezelési stratégiák elsajátítását,
  • az érzelmek kifejezését,
  • a frusztráció- és stressztűrő képesség javítását,
  • saját személyiségvonásaink, működésmódjaink megismerését,
  • és hogy azokat megtanuljuk „jól használni”.

 

Az egyéni konzultáció folyamata:

Kapcsolatfelvétel és időpont-egyeztetés után, az első néhány (1-3) alkalommal sor kerül az aktuális probléma feltárására, az élettörténet megismerésére, az elvárások tisztázására, a kívánt változás és a megfelelő célkitűzés megfogalmazására. Szükséges lehet pszichodiagnosztikai tesztek felvétele is.

Kölcsönös bizalom és szimpátia esetén szóbeli, terápiás szerződést kötünk, amely tartalmazza a folyamat kereteit: titoktartás, cél, módszer, a folyamat hossza, rendszeressége – általában hetente egy alkalom 50 percben, lemondási feltételek, szünetek, fizetés módja, stb. Amennyiben – akár átmeneti jelleggel – gyógyszeres kezelés szükségessége felmerül, pszichiáter szakorvos bevonása történik.

A terápiás folyamat célja változás elérése a kliens tüneteiben, személyiségében, életminőségében, kapcsolataiban. A pszichológiai konzultáció eredményei nem csak a folyamat ideje alatt érzékelhetőek, hanem azt követően is. A folyamat végén sor kerül a lezárásra összegezve az elért változást, a terápiás tapasztalatokat, tanultakat, élményeket, amelyeket a jövőben mozgósíthatunk.