RÓLAM

Dr. Hegedüs Katalin vagyok, klinikai szakpszichológus és közgazdász. A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján és a Konzultáció Műhely Magánpraxisban dolgozom pszichológusként.

Külkereskedelmi üzletkötőként tíz évet dolgoztam a versenyszférában, egy magyar orvostechnikai középvállalatnál. Munkámban jelentős szerepe volt a személyközi kapcsolatoknak, ami a pszichológia felé irányított engem.

Kutatási területem a sclerosis multiplex (SM) során tapasztalható hangulati és gondolkodásbeli változások összefüggéseinek feltárása, terápiás lehetőségek kidolgozása.Vizsgálataink eredményeinek tükrében elmondható, hogy a hangulati zavarok korai felismerése és kezelése hozzájárulhat a hatékonyabb gondolkodáshoz és életvezetéshez, így az SM betegek életminőségének jelentős javulása érhető el. Tehát fontosnak tartom a fizikai állapottal együtt a pszichés és a kognitív állapot felmérését és követését az SM gondozás részeként. Az egyéni pszichoterápia, vagy az általunk kidolgozott csoportterápiás program elősegítheti az alkalmazkodást, az érzelmi egyensúly visszaszerzését, továbbá prevenciós hatása is lehet.

Munkám során integratív szemléletben dolgozom, amelynek alapja az aktív-analízis. Dolgozom az autogén tréning, a szimbólumterápia, a kognitív és viselkedésterápia, valamint a tranzakcióanalízis módszerével.

Hiszem, hogy kiléphetünk a múlt fogságából és nyitottan, elfogulatlanul fordulhatunk a feladatok és problémák megoldása felé egy mélyebb önismeret segítségével. A terápiás munka során, egy olyan úton indulhatunk el, amely elvezet az önértékelés, a magabiztosság megtalálásához, a konfliktusok hatékonyabb kezeléséhez, összességében egy jobb életminőséghez.

 

SZERVEZETI TAGSÁG